Is een relatiegeschenk fiscaal aftrekbaar? Een woordje uitleg

Vraag je je af of een relatiegeschenk fiscaal aftrekbaar is, en voor hoeveel procent? Ga naar onze blog voor een bijzonder gedetailleerd antwoord!

Er is niets leuker dan klanten verrassen met een relatiegeschenk om hen te bedanken voor hun vertrouwen, om hen te feliciteren met hun verjaardag of om een andere gelegenheid te vieren. Met de keuze van een geschikte attentie kunnen we je niet helpen, maar wél met de fiscale kant van de zaak. Want je vraagt je wellicht af of een relatiegeschenk fiscaal aftrekbaar is, en voor hoeveel procent? Lees zeker verder voor een bijzonder gedetailleerd antwoord. De regels rond de fiscale aftrekbaarheid van relatiegeschenken zijn complexer dan je zou denken!

De aftrekbaarheid van relatiegeschenken

Eén van de redenen waarom het loont om even stil te staan bij het fiscale aspect van relatiegeschenken is dat de regels voor de terugvorderbaarheid van de btw verschillen van de regels voor de aftrekbaarheid in de inkomstenbelasting. Algemeen geldt dat de kostprijs van relatiegeschenken in de inkomstenbelasting voor 50% aftrekbaar is. Je mag er de niet-aftrekbare btw bijtellen. De btw is dan weer aftrekbaar voor geschenken die per ontvanger per kalenderjaar niet meer dan 50 euro bedragen (exclusief btw) en waarvoor je een bewijs van aflevering kunt voorleggen. Voor bepaalde soorten relatiegeschenken gelden echter uitzonderingsregels.

Reclameartikelen als relatiegeschenk

Op heel wat relatiegeschenken prijkt de naam van de schenker. Zulke cadeaus behoren tot de categorie reclameartikelen: je naam of logo staat er opvallend op vermeld, je verspreidt ze op ruime schaal (aan bestaande of potentiële klanten) en ze hebben geen al te grote waarde. Zowel wat de inkomstenbelasting als de btw betreft, is dit type relatiegeschenk 100% aftrekbaar.

Tabak of drank cadeau doen?

Wil je je klanten trakteren op rookwaren of sterkedrank van meer dan 22 graden? Dit type geschenken kun je voor 50% aftrekken in de inkomstenbelasting. De btw is niet aftrekbaar, tenzij je aankopen bestemd zijn om door te verkopen, om ter plaatse aan te bieden, om te verwerken in gerechten of dranken die je vervolgens verkoopt of ter plaatse aanbiedt, of om als staal mee te geven aan (potentiële) klanten. 

Sportieve en culturele evenementen

Als je een zakenrelatie meeneemt naar een culturele activiteit of naar voetbalwedstrijd of een ander sportevenement, dan kun je de gemaakte kosten voor 100% aftrekken in de inkomstenbelasting als je kunt bewijzen dat je je gezelschap om ‘publicitaire redenen’ hebt uitgenodigd en niet louter ter ontspanning. Je kosten moeten namelijk aantoonbaar onder de categorie reclamekosten vallen. De btw is normaal gezien niet aftrekbaar, maar wel op je kosten voor business seats en loges, op voorwaarde dat je ze gebruikt om reclame te maken. Je moet je gemaakte kosten in elk geval kunnen verantwoorden, bijvoorbeeld met een publiciteitsdossier.

Duurdere cadeaus: vergiftigd geschenk?

Geef je aan professionele klanten zoals vennootschappen of vrije beroepen relatiegeschenken van meer dan 125 euro per jaar, dan kun je die 100% aftrekken. Daarvoor moet je wel een fiscale fiche 281.50 op naam van de verkrijger opstellen. Maar let op: de fiscus beschouwt je cadeau als een voordeel van alle aard, en daarop wordt je klant belast. Dit maakt je geschenk natuurlijk al heel wat minder klantvriendelijk ... Dan kun je je goede klanten beter op een andere manier in de watten leggen, zoals met een etentje of een mooie promotie!


Deel dit bericht op:


Andere berichten

31 augustus 2021: deadline voor het UBO-register

Voortaan moet je jaarlijks je UBO’s bevestigen. De meeste vennootschappen zullen dit de eerste keer (zelf) moeten doen tegen 31 augustus 2021. Lees meer.

Lees meer

Waarom je de fiscus moet informeren over je renovatie? Kadastraal inkomen!

Bepaalde verbouwingen moet je aangeven aan de fiscus, omwille van het effect op je kadastraal inkomen. En de boetes voor wie dat niet doet, gaan de hoogte in.

Lees meer

Beroepskosten: te verwerken in het juiste boekjaar

Beroepsuitgaven zijn enkel aftrekbaar als ze zijn geboekt in het juiste boekjaar. Dus: in het jaar van de activiteiten of inkomsten waarbij ze horen. Lees meer.

Lees meer