Elektrische bedrijfswagen … mét laadpaal bij je werknemer thuis?

Hoe zit het als je een laadpaal voor een elektrische bedrijfswagen installeert bij medewerkers thuis? We bekijken de situatie vanuit een fiscaal oogpunt.

Als ondernemer wil je wellicht je steentje bijdragen aan een gezondere leefomgeving en een verminderde CO2-uitstoot. Misschien stel je daarom een bedrijfsfiets ter beschikking aan je team. Wie veel de baan op moet, kan echter moeilijk zonder auto. Ook dan kun je de ecologische keuze maken en een elektrische bedrijfswagen aanbieden. Maar waar moet je werknemer die wagen dan opladen? Hoe zit het concreet als je een laadpaal aan zijn of haar woning laat installeren? We bekijken die situatie hier vanuit een fiscaal oogpunt, en leggen uit of zo’n laadpaal thuis een voordeel alle aard vormt waarop je medewerker belastingen moet betalen.

Een elektrische bedrijfswagen opladen

Een bedrijfswagen (al dan niet een elektrisch exemplaar) vormt een voordeel waarop je werknemer belastingen betaalt, maar de tankkaart die je daaraan koppelt, is wél gewoon inbegrepen. Je medewerker betaalt met andere woorden niet nog eens belastingen op de tankkaart (wat een dubbel voordeel alle aard zou betekenen). Voor de elektriciteit die nodig is om een elektrische bedrijfswagen op te laden, geldt eigenlijk hetzelfde principe. Zowel de elektriciteit die je als werkgever verstrekt op het bedrijf, als je terugbetaling van de thuis verbruikte elektriciteit aan een laadpaal met een aparte teller, zitten inbegrepen in het voordeel alle aard van de bedrijfswagen.

Voordeel alle aard: de laadpaal

En hoe zit het dan met de aankoop, de plaatsing en het onderhoud van een laadpaal die je bij je werknemer thuis laat installeren? Ook dit zijn volgens een besluit van de fiscus van 30 april 2019 kosten die samenhangen met de wagen, en die bijgevolg evenmin een extra belastbaar voordeel uitmaken. Meestal sluit je als werkgever tot slot een leasingcontract voor de laadpaal, samen met het leasingcontract van de elektrische bedrijfswagen zelf. Na afloop van dat contract kun je de eigendom van de paal gratis overdragen aan je medewerker. Ook met die overdracht gaat dus geen extra voordeel alle aard gepaard.

Zit je nog met vragen over de fiscale aspecten van een elektrische bedrijfswagen? We staan voor je klaar

 


Deel dit bericht op:


Andere berichten

Verworpen uitgaven: belastingen betalen als je geen winst maakte?

Geen winst gemaakt, en toch belastingen moeten betalen? Die vreemde situatie heeft veel te maken met zogenaamde verworpen uitgaven. We leggen het helder uit!

Lees meer

Verlies het UBO-register niet uit het oog

Sinds 2019 moet je als ondernemer met een vennootschap elk jaar via het UBO-register vermelden wie je ‘uiteindelijke begunstigde’ is. Lees er alles over.

Lees meer