Fietsvergoeding en/of bedrijfsfiets: profiteer van fiscaal voordeel

Veel werknemers fietsen graag naar het werk. Maar ook jij doet je voordeel als je hen een fietsvergoeding toekent of een bedrijfsfiets ter beschikking stelt!

Als je teamleden niet al te ver weg wonen, doen ze er goed aan om met de fiets te komen werken. Door te trappen, sturen ze minder CO2 de atmosfeer in, verbeteren ze hun conditie en dus hun gezondheid én vermijden ze files. Maar voor jou als werkgever zijn er ook heel wat voordelen verbonden aan zo’n scenario. We nemen hier het fiscale aspect van een fietsvergoeding voor het woon-werkverkeer onder de loep. Bovendien vertellen we je waarom het de moeite kan lonen om je team een bedrijfsfiets ter beschikking te stellen.

Sportievelingen belonen met fietsvergoeding

Als vennootschap mag je je fietsende medewerkers een hart onder de riem steken met een vergoeding. Je bent er niet toe verplicht, tenzij de CAO van je sector hier anders over beslist. Het spreekt voor zich dat je een fietsvergoeding alleen mag uitdelen voor woon-werkverplaatsingen die een medewerker effectief met de fiets doet. Maar het speelt daarbij geen rol of diezelfde werknemer bijvoorbeeld ook een bedrijfswagen of een abonnement voor het openbaar vervoer heeft om op terug te vallen op de andere dagen. 

Het is zelfs mogelijk om binnen één traject fietsvergoeding te combineren met het gebruik van een bedrijfswagen of het openbaar vervoer. Denk bijvoorbeeld aan medewerkers die hun auto aan de rand van de stad parkeren en de laatste kilometers met de fiets afleggen, of die van het trein- of busstation met hun vouwfiets naar de werkplek komen. 

24 cent/km: een belangrijke grens

Zolang je fietsvergoeding niet meer bedraagt dan 24 cent per kilometer, kun je ze inbrengen als een 100% fiscaal aftrekbare kost, word je er niet op belast en hoef je er geen RSZ op te betalen. Ga je over die grens, dan kun je het bedrag boven de 0,24 euro niet meer als aftrekbare bedrijfskost gebruiken en komen er sociale bijdragen bij. Voor de werknemer telt het overschot dan immers als loon (en daar wordt hij of zij ook zo op belast).   

Een bedrijfsfiets voor je team?

Je mag ook kilometervergoeding toekennen voor een afstand afgelegd met een bedrijfsfiets. Voorzie je voor je medewerkers een fiets om te gebruiken voor het woon-werkverkeer, dan kun je dat vervoermiddel voor 100% fiscaal aftrekken, ongeacht of je opteert voor een elektrische fiets, een koersfiets, een citybike of speed pedelec. Hetzelfde geldt voor alle verwante kosten, zoals de aankoop van een fietsslot, onderhouds- en herstellingskosten of de kosten van een doucheruimte of fietsenstalling. Er zijn natuurlijk wel voorwaarden aan verbonden. De fiets in kwestie moet effectief regelmatig ingeschakeld worden voor verplaatsingen van en naar het werk, en je moet hem over minstens drie jaar afschrijven

Gebruikt je werknemer de bedrijfsfiets meer dan occasioneel om naar het werk te komen, dan wordt hij of zij niet belast op dit voordeel alle aard -- ook niet wanneer de fiets af en toe in privécontext dienstdoet. De btw op de aankoop en kosten van de fiets kun je maar recupereren in die mate dat je hem gebruikt voor zuivere werkverplaatsingen. De btw op kosten die je voor onroerend goed maakte (zoals een fietsenstalling, kleedkamer of doucheruimte) is wel volledig aftrekbaar.


Vragen over de fiscale aspecten van een bedrijfsfiets of fietsvergoeding? We helpen je graag.


Deel dit bericht op:


Andere berichten

31 augustus 2021: deadline voor het UBO-register

Voortaan moet je jaarlijks je UBO’s bevestigen. De meeste vennootschappen zullen dit de eerste keer (zelf) moeten doen tegen 31 augustus 2021. Lees meer.

Lees meer

Waarom je de fiscus moet informeren over je renovatie? Kadastraal inkomen!

Bepaalde verbouwingen moet je aangeven aan de fiscus, omwille van het effect op je kadastraal inkomen. En de boetes voor wie dat niet doet, gaan de hoogte in.

Lees meer

Beroepskosten: te verwerken in het juiste boekjaar

Beroepsuitgaven zijn enkel aftrekbaar als ze zijn geboekt in het juiste boekjaar. Dus: in het jaar van de activiteiten of inkomsten waarbij ze horen. Lees meer.

Lees meer