Hervorming vennootschapsbelasting: de belangrijkste punten op een rij

Ontdek de belangrijkste maatregelen voor het aanslagjaar 2021 in het kader van de hervorming van de vennootschapsbelasting.

Sinds de regering-Michel in 2017 het zogenaamde zomerakkoord stemde om de vennootschapsbelasting te doen dalen, om investeringen aan te moedigen en om kleine zelfstandigen een duwtje in de rug te geven, is dit ambitieuze hervormingsplan stapsgewijs in voege gegaan. Lees hier meer over de voorgeschiedenis én ontdek de belangrijkste maatregelen voor het aanslagjaar 2021 in het kader van de hervorming van de vennootschapsbelasting.

Vennootschapsbelasting: gefaseerde hervorming

In 2018, het jaar nadat de wet tot hervorming van de vennootschapsbelasting in het Belgisch Staatsblad verscheen, daalde het basistarief van de vennootschapsbelasting van 33 naar 29 procent, en het kmo-tarief naar 20 procent. Op 1 januari 2020 viel de investeringsaftrek terug naar 8 procent, nadat ze tijdelijk opgetrokken was tot 20 procent om kleine vennootschappen, eenmanszaken en vrije beroepers te stimuleren.

Ook op 1 januari 2020 werden degressieve afschrijvingen afgeschaft en de verplichte ‘pro rata temporis’-afschrijving van investeringen ingevoerd voor álle ondernemingen. Als kmo kun je je winsten dus niet meer drukken door op het einde van het boekjaar nog snel een investering te doen (een machine aankopen, bijvoorbeeld) en de afschrijvingen daarop voor een volledig jaar in kosten te nemen. Je moet de kosten nu afschrijven in verhouding tot het aantal dagen dat je de aankoop in je bezit hebt.

Hiermee moet je rekening houden vanaf aanslagjaar 2021

Ook vanaf het aanslagjaar 2021 gaan er weer enkele nieuwe maatregelen in. We lijsten de opvallendste voor je op.

  1. Het basistarief voor de vennootschapsbelasting zakt verder, naar 25 procent om precies te zijn. Het kmo-tarief blijft op 20% staan (op de eerste schijf van 100.000 euro inkomsten), terwijl de aanvullende crisisbijdrage verdwijnt.

  2. De CO2-uitstoot van bedrijfswagens is nog altijd doorslaggevend in de berekening van de fiscale aftrekbaarheid, maar de formule is veranderd: 120% - (0,5% x coëfficiënt x aantal gram CO2-uitstoot per kilometer), met coëfficiënt 1 voor voertuigen met een dieselmotor; 0,95 voor voertuigen met een benzinemotor en 0,90 voor voertuigen met een aardgasmotor tot 12 PK. Het aftrekpercentage kan niet hoger zijn dan 100 en niet lager dan 50 (tenzij je voertuig meer dan 200 gram CO2 uitstoot per kilometer: dan word je gestraft met een fiscale aftrekbaarheid die daalt tot 40 procent). 

  3. Voor elektrische bedrijfsauto’s en -fietsen word je niet langer beloond met 120 procent aftrekbaarheid.

  4. Boetes opgelegd door de administratie (de zogenaamde ‘proportionele boetes’) zijn niet meer fiscaal aftrekbaar.

  5. Als vennootschap heb je soms de mogelijkheid om een deel van je resultaat vrij te stellen en zo een ‘vrijgesteld reserve’ aan te leggen. Nu kun je bepaalde van die reserves aan een verlaagd tarief omzetten naar gewone belaste reserves.


Meer weten over het effect van deze nieuwe regels op jouw onderneming? Benieuwd hoe je ze het beste benut? Neem gerust contact met ons op, we maken je graag wegwijs in de nieuwe vennootschapsbelasting.    


 


Deel dit bericht op:


Andere berichten

31 augustus 2021: deadline voor het UBO-register

Voortaan moet je jaarlijks je UBO’s bevestigen. De meeste vennootschappen zullen dit de eerste keer (zelf) moeten doen tegen 31 augustus 2021. Lees meer.

Lees meer

Waarom je de fiscus moet informeren over je renovatie? Kadastraal inkomen!

Bepaalde verbouwingen moet je aangeven aan de fiscus, omwille van het effect op je kadastraal inkomen. En de boetes voor wie dat niet doet, gaan de hoogte in.

Lees meer

Beroepskosten: te verwerken in het juiste boekjaar

Beroepsuitgaven zijn enkel aftrekbaar als ze zijn geboekt in het juiste boekjaar. Dus: in het jaar van de activiteiten of inkomsten waarbij ze horen. Lees meer.

Lees meer