Krijg je eigenlijk een ziekte-uitkering als zelfstandige?

In dit artikel vertellen we je alles over een ziekte-uitkering als zelfstandige, en over de stappen die je moet zetten om er gebruik van te maken.

Het coronavirus heeft ons allemaal heel bewust gemaakt van het feit dat ziektes zomaar om de hoek kunnen loeren. Natuurlijk wil je liever niet denken aan wat er gebeurt wanneer je als ondernemer arbeidsongeschikt wordt, maar gewoon je vingers kruisen en hopen dat je gezond blijft, is uiteraard ook geen optie. Daarom vertellen we je hier alles wat je moet weten over een ziekte-uitkering als zelfstandige, van de bedragen tot de stappen die je moet zetten om er gebruik van te maken.

Ziekte-uitkering voor zelfstandigen?

Als je een virus onder de leden hebt, dan krijg je als zelfstandige een ziekte-uitkering op voorwaarde dat je minstens acht opeenvolgende kalenderdagen arbeidsongeschikt bent. Een week of minder ziek zijn, levert je met andere woorden geen financiële compensatie op. 

Hoeveel je uitkering precies bedraagt, hangt af van je gezinssituatie (niet van je inkomsten). Ben je gezinshoofd, dan heb je recht op 62,08 euro per dag. Als alleenstaande strijk je 49,68 euro per dag op, en als samenwonende 38,10 euro. Dit levert maandelijkse bedragen op van respectievelijk 1.614,08 euro, 1.291,68 euro en 990,60 euro. De zesdaagse werkweek vormt het uitgangspunt van die berekeningen. Van je ziekte-uitkering wordt 11,11% voorheffing afgehouden, en uiteindelijk word je belast aan het progressief tarief. Onder bepaalde omstandigheden kom je wel in aanmerking voor een geprorateerde belastingvermindering.

Ziekte-uitkering aanvragen: 2 stappen

Wanneer je ziek wordt, moet je vanaf dag één naar de dokter gaan. Je periode van arbeidsongeschiktheid begint namelijk pas officieel te lopen vanaf de datum waarop een arts je attest van arbeidsongeschiktheid ondertekent. Voor ziektedagen voorafgaand aan die ondertekening (en dus aan je doktersbezoek) krijg je geen uitkering, en we hebben hierboven al uitgelegd dat een dag ziekte meer of minder soms een groot verschil maakt. Als je besmet bent met het coronavirus, dan vermijd je fysiek contact natuurlijk zo veel mogelijk. Vraag je huisarts in dat geval telefonisch om een getuigschrift van arbeidsongeschiktheid.

Een tweede belangrijke stap bestaat erin je getuigschrift aan je ziekenfonds te bezorgen binnen de zeven dagen na de start van je periode van arbeidsongeschiktheid. Doe dit eventueel aangetekend. Als je te laat bent, verlies je een deel van de ziekte-uitkering waarop je als zelfstandige recht hebt.

Nog vragen over arbeidsongeschiktheid als zelfstandige ondernemer? We beantwoorden ze met plezier.


Deel dit bericht op:


Andere berichten

Waarom je de fiscus moet informeren over je renovatie? Kadastraal inkomen!

Bepaalde verbouwingen moet je aangeven aan de fiscus, omwille van het effect op je kadastraal inkomen. En de boetes voor wie dat niet doet, gaan de hoogte in.

Lees meer

Beroepskosten: te verwerken in het juiste boekjaar

Beroepsuitgaven zijn enkel aftrekbaar als ze zijn geboekt in het juiste boekjaar. Dus: in het jaar van de activiteiten of inkomsten waarbij ze horen. Lees meer.

Lees meer

Belasting buitenlands vastgoed op basis van kadastraal inkomen?

Vanaf aanslagjaar 2022 wordt niet alleen Belgisch, maar ook buitenlands vastgoed belast op basis van kadastraal inkomen. Ontdek wat dat betekent.

Lees meer