Licht verhoogde dagvergoeding: goed nieuws voor wie veel op de baan is!

De maximale dagvergoeding is gestegen naar 17,41 euro. Maak jij als bedrijfsleider veel dienstverplaatsingen? Duik dan zeker in dit artikel voor meer details.

Ben jij als zaakvoerder veel op de baan voor je vennootschap, bijvoorbeeld om nieuwe klanten te ontmoeten of om bestaand cliënteel ter plekke een dienst te verlenen? Dan maak je vaak kleine kosten onderweg. Je stopt al eens om een koffie of een snack te kopen, terwijl je op kantoor die extra uitgaven niet zou doen. Als compensatie voor de kosten van een dienstreis, mag je jezelf een forfaitaire dagvergoeding uitkeren. Sinds 1 april 2020 is de maximale dagvergoeding gestegen van 17,06 naar 17,41 euro door de index. Duik in dit artikel voor meer details, zoals het maandelijkse maximumbedrag en de mogelijkheid om ook je medewerkers een dagforfait te geven.

Soorten forfaitaire dagvergoedingen

Er zijn verschillende types forfaitaire dagvergoedingen, voor dienstreizen in binnen- en buitenland. Zo kun je als bedrijfsleider een vergoeding krijgen voor de verblijfskosten die je in eigen land maakt, omdat je voor je zaak een nacht of een aantal nachten elders moet logeren. Ook de kleine uitgaven die je voor het werk in het buitenland doet, zoals voor eten, drinken of vervoer, zijn gecoverd door een speciaal dagforfait. De vergoeding die recent verhoogd is, is de forfaitaire dagvergoeding voor maaltijden en dranken in het binnenland

De voornaamste voorwaarden

Om de kosten van je eten en drinken terugbetaald te krijgen via een forfaitaire vergoeding, moet je verplaatsing minstens zes uur duren. Bovendien gelden er een aantal beperkingen. Je mag maar zestien dagvergoedingen per maand opstrijken, en voor niet meer dan veertig verplaatsingen naar dezelfde locatie per jaar. Zodra je op een kalenderjaar meer dan veertig keer naar een bepaalde plek moet, beschouwt de fiscus die als een vaste plaats van tewerkstelling. De kostenvergoeding is aftrekbaar als beroepskost voor je vennootschap en je wordt er privé niet op belast.

Een maandelijkse forfaitaire vergoeding

Ben je vaak op dienstreis? Dan is het natuurlijk niet zo handig om telkens individuele dagvergoedingen te moeten regelen. Gelukkig kun je jezelf ook een maandelijkse forfaitaire vergoeding toekennen. Dat maandelijkse bedrag wordt bepaald aan de hand van de dienstreizen die je het jaar ervoor maakte, en bedraagt maximaal 278,56 euro per maand (16 x 17,41 euro, want de limiet van zestien dagvergoedingen blijft gelden). Vóór de indexering op 1 april 2020 bedroeg het maandelijkse maximum 272,96 euro. De voorwaarde dat je dienstreis telkens minstens zes uur moet duren, valt in deze situatie weg.

Een dagvergoeding voor je medewerkers

Ook je medewerkers die vaak op de baan zijn, kun je een forfaitaire dagvergoeding geven. Maar – en dit is een belangrijke maar – laat je niet in de war brengen door het nieuwe bedrag van 17,41 euro. De RSZ werkt met een ander forfait dan de fiscus, namelijk 17 euro per dag (daarvan compenseert 10 euro voor het feit dat werknemers onderweg geen gebruik kunnen maken van de faciliteiten op kantoor en 7 euro voor maaltijdkosten). Ook al heeft de fiscus dus het binnenlandse dagforfait verhoogd, voor je werknemers moet je je nog altijd beperken tot de RSZ-grens van 17 euro per dag. 

Tot slot is het oppassen geblazen met maaltijdcheques. Als je die uitkeert voor dagen waarop medewerkers ook al een dagvergoeding krijgen, dan moet je de 17 euro verminderen met het werkgeversgedeelte van de cheques (maximum 6,91 euro). Anders vergoed je je team dubbel voor dezelfde kost.

Zeker zijn dat je geen uitschuivers maakt wanneer je jezelf of je werknemers een forfaitaire dagvergoeding toekent? Laat je bijstaan!
 


 


Deel dit bericht op:


Andere berichten

Zelf je boekhouding doen? Niet zo makkelijk als het lijkt!

Zelf je boekhouding doen lijkt misschien makkelijk, maar is echt niet vanzelfsprekend. Bovendien hebben kleine fouten vaak grote gevolgen.

Lees meer

Hervorming vennootschapsbelasting: de belangrijkste punten op een rij

Ontdek de belangrijkste maatregelen voor het aanslagjaar 2021 in het kader van de hervorming van de vennootschapsbelasting.

Lees meer