Zelf je boekhouding doen? Niet zo makkelijk als het lijkt!

Zelf je boekhouding doen lijkt misschien makkelijk, maar is echt niet vanzelfsprekend. Bovendien hebben kleine fouten vaak grote gevolgen.

Als ondernemer ben je het gewend om de touwtjes stevig in handen te houden en veel zelf te doen. Misschien besteed je om die redenen je boekhouding liever niet uit. ‘Hoe moeilijk kan het zijn?’, denken veel zelfstandigen bovendien. Die ‘can do’-mentaliteit is bewonderenswaardig, maar ervaring leert ons dat de realiteit vaak minder rooskleurig is. Zelf je boekhouding doen blijkt niet vanzelfsprekend, en kleine fouten hebben vaak grote gevolgen. We leggen je graag uit waarom boekhouden zo complex is, en nemen je daarvoor zelfs mee naar… de late middeleeuwen!

De dubbele boekhouding van Pacioli

Een bedrag links boeken (de financiële gebeurtenis), een gelijk bedrag rechts boeken (de betaling of ontvangst), zorgen dat de bedragen onder de streep gelijk zijn, en je bent klaar. Toch? Zo zag de Italiaanse monnik Luca Pacioli het inderdaad voor zich toen hij, ganzenveer in de hand, het traditionele boekhoudsysteem uitvond. In de vijftiende eeuw was die ‘dubbele boekhoudmethode’ inderdaad prima geschikt om fouten op te sporen en controles uit te voeren. 

Dat dit middeleeuwse systeem voor journaalposten en grootboeken niet goed matcht met het computertijdperk, voel je wellicht zelf al aan. Toch werd ervoor gekozen om Pacioli’s werkwijze op de pc in ere te houden. Is je boekhouding complex, dan kan zelf je boekhouding doen in pakweg Excel dus al snel tot fouten leiden. Je moet namelijk elke financiële gebeurtenis twee keer boeken: bij iedere verrichting hoort een tegenverrichting. En fouten leiden op hun beurt jammer genoeg tot boetes, ook al maakte je ze niet met opzet.

Zelf je boekhouding doen vraag tijd… veel tijd

Als je je boekhouding goed wil doen, moet je bovendien op de hoogte blijven van de laatste nieuwe regels. Zo vermijd je niet alleen dat je de wet overtreedt; je doet er ook heel wat voordeel mee. Door bepaalde maatregelen slim toe te passen, kun je namelijk veel geld besparen. Maar het spreekt voor zich dat het tijd vraagt om de vinger aan de pols te houden – tijd die je als ondernemer waarschijnlijk sowieso al tekortkomt.

Zelfs los van de snel veranderende wetgeving is boekhouden een tijdrovende klus. Een betalend boekhoudprogramma kan soelaas bieden, maar alleen als het perfect beantwoordt aan de noden van jouw zaak. Veel hangt namelijk af van je specifieke situatie, de grootte van je bedrijf en de groei die je misschien op het oog hebt. Al wil je dus zelf veel doen op boekhoudkundig vlak, objectief advies van een expert inwinnen is nooit een slecht idee, al was het maar om te vertellen welke tools jou het beste vooruit helpen.

Te weinig tijd om je boekhouding zelf te doen? We helpen je graag. Zo ben je in één klap zeker dat er geen enkele fout in je dossier te bespeuren zal zijn. Nauwkeurig en grondig werken zit namelijk in ons dna.

 

 

 


Deel dit bericht op:


Andere berichten

31 augustus 2021: deadline voor het UBO-register

Voortaan moet je jaarlijks je UBO’s bevestigen. De meeste vennootschappen zullen dit de eerste keer (zelf) moeten doen tegen 31 augustus 2021. Lees meer.

Lees meer

Waarom je de fiscus moet informeren over je renovatie? Kadastraal inkomen!

Bepaalde verbouwingen moet je aangeven aan de fiscus, omwille van het effect op je kadastraal inkomen. En de boetes voor wie dat niet doet, gaan de hoogte in.

Lees meer

Beroepskosten: te verwerken in het juiste boekjaar

Beroepsuitgaven zijn enkel aftrekbaar als ze zijn geboekt in het juiste boekjaar. Dus: in het jaar van de activiteiten of inkomsten waarbij ze horen. Lees meer.

Lees meer