31 augustus 2021: deadline voor het UBO-register

Voortaan moet je jaarlijks je UBO’s bevestigen. De meeste vennootschappen zullen dit de eerste keer (zelf) moeten doen tegen 31 augustus 2021. Lees meer.

Markeer de laatste dag van augustus alvast in je agenda. Als je schoolgaande kinderen hebt, moet je vanaf die datum je kroost niet meer overdag entertainen en hou je wellicht meer tijd over voor je zaak. Maar da’s niet helemaal waarom we 31/08/2021 onder de aandacht brengen. De echte reden heeft alles te maken met het UBO-register. In een vorig blogartikel legden we uit wat het UBO-register precies is, maar hier kom je te weten welke informatie je wanneer moet bezorgen.

UBO-register aanvullen en bevestigen

Voortaan moet je jaarlijks je UBO’s of Ultimate Beneficial Owners bevestigen (of laten bevestigen door je boekhouder). De meeste vennootschappen zullen dit de eerste keer (zelf) moeten doen tegen uiterlijk 31 augustus 2021. Doe je dit vroeger, bijvoorbeeld op 31 juli 2021, dan begint de termijn vanaf die datum te lopen en moet je je volgende bevestiging tegen 31 juli 2022 doen. Hou de deadlines dus goed in het oog.

Extra documenten opladen

Sinds 11 oktober 2020 moet je bij elke registratie of wijziging de nodige documenten opladen op de UBO-applicatie (inloggen doe je met itsme of je eID). Het gaat hier om documenten die bewijzen dat de informatie van elke UBO-persoon correct is. Je mag in principe zelf kiezen wat je hiervoor in de strijd werpt. Denk bijvoorbeeld aan het aandeelhoudersregister of de aanwezigheidslijst van de laatste algemene vergadering. Ook voor gegevens die je vóór 11 oktober 2020 aan het UBO-register bezorgd had, moet je tegen 31 augustus 2021 voldoende bewijsmateriaal opladen. Je doet dit onder het tabblad ‘controle(s)’, waar je op ‘wijzigen’ kunt klikken. Kies voor ‘de controle wijzigen’, laad je documenten op via ‘kies een bestand’ en klik op ‘bewaren’.

Je UBO-verplichtingen nakomen

Twijfel je nog over wat je nu precies moet doen om in orde te zijn met het UBO-register? Laat het ons gerust weten. Als je de jaarlijkse bevestiging over het hoofd ziet, zijn de boetes niet mals. Ze gaan van 250 tot wel 50.000 euro.


Deel dit bericht op:


Andere berichten

Waarom je de fiscus moet informeren over je renovatie? Kadastraal inkomen!

Bepaalde verbouwingen moet je aangeven aan de fiscus, omwille van het effect op je kadastraal inkomen. En de boetes voor wie dat niet doet, gaan de hoogte in.

Lees meer

Beroepskosten: te verwerken in het juiste boekjaar

Beroepsuitgaven zijn enkel aftrekbaar als ze zijn geboekt in het juiste boekjaar. Dus: in het jaar van de activiteiten of inkomsten waarbij ze horen. Lees meer.

Lees meer