Privéwoonst slopen en heropbouwen? Niet langer aan btw-tarief nieuwbouw

Voor de sloop en heropbouw van je privéwoning geldt tijdelijk niet het btw-tarief nieuwbouw (21%), maar een verlaagd tarief van 6%. Ontdek alle voorwaarden.

Op de renovatie van woningen ouder dan tien jaar was al langer het btw-tarief van 6% van toepassing. Maar van 1 januari 2021 tot 31 december 2022 kun je ook je privéwoning compleet laten afbreken en heropbouwen aan dit voordelige tarief. Met andere woorden: het btw-tarief voor nieuwbouw van 21%, dat normaal gezien in zo’n scenario geldt, is de komende twee jaar niet aan de orde. In dit artikel zetten we de voorwaarden op een rij.

Btw-tarief nieuwbouw: niet van toepassing als ...

Je komt in aanmerking voor het verlaagde btw-tarief als je een gebouw sloopt en heropbouwt als privéwoning (op dezelfde plaats een tuinhuis of zwembad laten aanleggen kan dus niet aan 6% btw). In de meeste gevallen zal het oorspronkelijke gebouw ook een privéwoning zijn, maar het hoeft dus niet: je mag evengoed een bedrijfsloods met de grond gelijk maken en daar je privéwoonst laten verrijzen. 

Een tweede voorwaarde is dat je de woning uitsluitend of hoofdzakelijk gebruikt als je enige, eigen woning. Woningen waarvan je het vruchtgebruik hebt of die je huurt, tellen met andere woorden niet mee voor het voordelige btw-tarief (er gelden wel enkele uitzonderingen voor de sociale verhuur). Bovendien mag de bewoonbare oppervlakte niet meer dan 200 m2 tellen. 

Je boekhouder of btw-kantoor moet een verklaring afleveren die bevestigt dat alle voorwaarden voldaan zijn. Je hebt die verklaring nodig voordat de werken beginnen en je moet ze aan je aannemer of bouwpromotor overhandigen.

Verlaagd btw-tarief voor aanpalend terrein?

Ook bouwpromotoren mogen van de nieuwe 6% btw-regel gebruikmaken wanneer ze heropgerichte gebouwen verkopen aan particulieren. Dit heeft een belangrijke impact op eventuele aanpalende grond die ze mee van de hand doen. Terwijl aparte grondvennootschappen terrein mogen verkopen aan 10% registratierechten, moesten bouwpromotoren er tot voor kort hetzelfde btw-percentage op hanteren als op de woning zelf, namelijk: 21%. Dat betekent nu dus dat het verlaagde btw-percentage van 6% voor de woonst evengoed van toepassing is op de verkoop van bijbehorende grond. Dat levert voor particuliere kopers natuurlijk een aanzienlijke besparing op.

Vraag raad aan onze btw-experts

Twijfel je of jouw verbouwing in aanmerking komt? Of ging je project al voor 1 januari 2021 van start, maar lopen de werken dit jaar nog door (en komen de facturen dus ook dit jaar nog binnen)? Neem contact met ons op, want we reiken je graag de juiste antwoorden aan.


Deel dit bericht op:


Andere berichten

31 augustus 2021: deadline voor het UBO-register

Voortaan moet je jaarlijks je UBO’s bevestigen. De meeste vennootschappen zullen dit de eerste keer (zelf) moeten doen tegen 31 augustus 2021. Lees meer.

Lees meer

Waarom je de fiscus moet informeren over je renovatie? Kadastraal inkomen!

Bepaalde verbouwingen moet je aangeven aan de fiscus, omwille van het effect op je kadastraal inkomen. En de boetes voor wie dat niet doet, gaan de hoogte in.

Lees meer

Beroepskosten: te verwerken in het juiste boekjaar

Beroepsuitgaven zijn enkel aftrekbaar als ze zijn geboekt in het juiste boekjaar. Dus: in het jaar van de activiteiten of inkomsten waarbij ze horen. Lees meer.

Lees meer