Waarom je de fiscus moet informeren over je renovatie? Kadastraal inkomen!
Bepaalde verbouwingen moet je aangeven aan de fiscus, omwille van het effect op je kadastraal inkomen. En de boetes voor wie dat niet doet, gaan de hoogte in.
Toen we aankondigden dat buitenlands vastgoed vanaf aanslagjaar 2022 belast zal worden op basis van kadastraal inkomen, haalden we al aan dat dit voor Belgisch vastgoed altijd al het geval was. Er werd voor binnenlands onroerend goed met andere woorden altijd al gekeken naar de gemiddelde jaarlijkse nettohuurwaarde die je zou opstrijken als je het pand in kwestie zou verhuren (het kadastraal inkomen is dus een fictief inkomen). In deze blog vertellen we wat dat eigenlijk betekent voor een eventuele renovatie van je woning. Tip: bepaalde verbouwingswerken moet je aangeven aan de fiscus, en de boetes voor wie dat niet doet, gaan binnenkort gevoelig de hoogte in.
Welke werken beïnvloeden het kadastraal inkomen?
Je kunt het je wel inbeelden: als je bijvoorbeeld een zolderkamer tot een extra slaapkamer omtovert, dan gaat je ‘nettohuurwaarde’ – en dus je kadastraal inkomen – de hoogte in. Hetzelfde geldt voor werken zoals de installatie van een tweede badkamer, de aanbouw van een veranda of de aanleg van een zwembad. Kortom: het gaat hier om alle aanpassingen die de nuttige oppervlakte en/of het comfort van je woning verhogen en daardoor de huurwaarde doen stijgen.
Niet elke renovatie valt onder die categorie. Energiebesparende investeringen, zoals de plaatsing van extra isolatie of van zonnepanelen, hebben bijvoorbeeld geen invloed op het kadastraal inkomen.
Gevolg: verbouwingswerken aangeven
Renovatiewerken die voor een hogere huurwaarde zouden kunnen zorgen, moet je dus aangeven bij de fiscus. Had je voor je verbouwing een stedenbouwkundige vergunning nodig, dan gaat die aangifte automatisch, via je gemeente. Je krijgt dan een formulier in de bus dat je binnen de dertig dagen na de afronding van de werken moet hebben ingediend.
Had je geen bouwvergunning nodig, dan moet je binnen diezelfde periode zelf actie ondernemen. Je kunt het aangifteformulier downloaden op de website van de Federale Overheidsdienst Financiën en het opsturen naar het zogenaamde ‘Scanningscentrum’ van de FOD (Zuiderpoort: Blok B, Gaston Crommenlaan 6, Bus 001, 9050 Gent (Ledeberg)). Als je kadastraal inkomen met minstens 15 procent of 50 euro wijzigt, dan wordt het officieel aangepast. Je krijgt dan een brief of ‘notificatiebulletin’ met het nieuwe KI.
Wat als … je de fiscus niet verwittigt?
Als je je renovatielusten botviert en de belastingdienst niet op de hoogte brengt, loop je het risico een administratieve boete te krijgen die enorm kan oplopen (tot 1.250 euro volgens de oude regeling, en binnenkort tot 3.000 euro). Zelfs een strafrechtelijke boete is niet uitgesloten.
Nog vragen over de belasting van je vastgoed? Vuur ze gerust op ons af.
Deel dit bericht op:
Andere berichten
31 augustus 2021: deadline voor het UBO-register
Voortaan moet je jaarlijks je UBO’s bevestigen. De meeste vennootschappen zullen dit de eerste keer (zelf) moeten doen tegen 31 augustus 2021. Lees meer.
Beroepskosten: te verwerken in het juiste boekjaar
Beroepsuitgaven zijn enkel aftrekbaar als ze zijn geboekt in het juiste boekjaar. Dus: in het jaar van de activiteiten of inkomsten waarbij ze horen. Lees meer.